Александър Мануилов

Страница на Александър Мануилов за статии, обществени анализи и публикации на проза, разкази, поезия, сценарии за късометражно кино, пиеси и драматургични произведения. За безплатно четене.

BG EN

Александър Мануилов

Свобода или Витоша?

статия, публикувана на 24 юни 2012 г.

 

 

[ текстът е в класацията на Асоциацията на европейските журналисти за най-доброто в българската журналистика през 2012 г.]

 

За концептуално остарялата държавна структура и протестите

 

Винаги подкрепям мислещите хора, които протестират. Вероятно всички сме наясно, че живеем в общество и време, което изобилства от причини да се протестира. Ходих на зелените протести през юни 2012 г. Ходих и преди това на събиранията на движението Occupy Bulgaria, което твърди за себе си, че е част от глобалната инициатива за промяна Occupy Wall Street.

Забелязах интересни тенденции и понеже не съм човек, който знае всички отговори на всички неща, започнах да се питам.

Въобразявам си, че намирането на най-добрия отговор зависи в основата си от правилно зададените въпроси, така че всичко, което предлагам тук, е надявам се само подадена ръка за дискусия и разширяване на перспективата към важните проблеми днес.

1. На протестите през юни имах усещането, че ние не сме на улицата само заради промените в един закон за горите. Стори ми се, че хората имат по-дълбоки причини да са недоволни. Другите причини и искания останаха обаче неартикулирани. Затова си зададох въпроса: не играем ли на дребно, когато свеждаме нещата само до горите?

И още:

2. Изгубили ли сме напълно способността да мислим абстрактно и да обсъждаме идеи, а не предмети? В редките случаи, когато излизаме на улицата, е защото са ни взели хляба (1996 г.), интернета, Странджа, Витоша, Добруджа или горите (2007-2012 г.). Все осезаеми, материални неща. Не протестираме обаче, когато свободите ни бавно и подмолно биват окастряни. Не сме създали национална дискусия за това как да изградим една по-справедлива обществена система, след като тази, в което сега живеем, очевидно не функционира добре.

Или иначе казано:

националните ни герои за идеи ли умряха или за Витоша?

Има ли какво да научим от тях сега? И как така за стотина години стойностите се подмениха по начин, че дори мислещите хора в обществото мислят предимно веществено?

Не искам да бъда разбран грешно: горите са важни и аз съм готов да се боря те да не бъдат пожертвани за частни интереси. Но това, което ме плаши повече е, че дори да успеем, ние няма да сме променили истинската причина, поради която такъв феномен изобщо е възможен. Няма да сме пресекли опитите подобни събития да се случват вбъдеще.

Обществото и медиите в момента поставят на дневен ред редица въпроси, но нито един от тях не засяга голямата картина. Ето някои от важните теми, които за съжаление не виждам медиите да обсъждат:

-         Защо е възможно закон като този за горите изобщо да бъде приет? Как става така, че нашето Народно събрание, съсоящо се от 240 депутати, приема закон само със 75 гласували „за”? По моите скромни сметки това са 31% от Парламента, който пък през 2009 г. беше избран с 60% от гласовете на народа си. Дори репрезентацията към 2012 г. да е вярна, 75 депутати не представляват повече от 18.6% от имащите право на глас в Републиката. Сигурни ли сме, че други важни закони за страната ни не са били приети отново по този начин – от едно организирано малцинство?

-         Поставили ли сме достатъчно добри изисквания към хората, които желаят да ни управляват? Всички в тази държава, на които се налага да работят, е трябвало в един момент да доказват уменията си пред бъдещите си работодатели. Често хората трябва да взимат всякакви изпити, да минават всевъзможни тестове. Когато кандидатствам за работа, отивам на тест, независимо, че може да притежавам всички необходими сертификати за квалификациите си (които – забележете! – не съм фалшифицирал). Защо на депутатите се позволява да гласуват закон, който съвсем спокойно може и да не са прочели? Има ли предварителен тест, който да покаже колко от тях са запознати с текста в детайли? И да отсее онези с грешните отговори, които да не могат да взимат решения засягащи 7 милиона граждани.

Впрочем има ли входящ тест за кандидат-депутатите? Ние безспорно ли сме доказали например, че преди да се кандидатират за каквото и да е, те могат да четат? И ако не – защо за всякакви маловажни службици искаме редица познания и умения – а за най-важните в държавата, чиито заплати всъщност всички ние плащаме – изведнъж се оказва, че подобни изисквания не съществуват?

От дълго време насам учени и педагози говорят за феномена вторична неграмотност. Има хора, които могат да прочетат думите в настоящия абзац, но смисълът ще им убегне. Загубват се в един по-сложен текст и не успяват да преценят какви точно неща той означава (или би могъл да означава), заради спецификата на езика му. Често такива документи, с по-сложен език, са всички законодателни актове. Как тестваме вторичната неграмотност в управляващите си и защо това не е задължително по закон?

Психотестове за шофьори – а за депутати и министри?

-         Защо избираме народните си представители веднъж на четири години? Ситуацията в България през 2005-та, когато още договаряме рамката на присъединителния си договор с ЕС, колко точно е еднаква с тази през 2009-та, след две години членство в Евросъюза, след период на миниатюрен икономически възход и след избухването на Световната финансова криза? През тези четири години имаше смяна на поне три различни епохи. Защо една модерна демокрация да се страхува от мнението на народа си и не провежда избори на всеки две години? През 19-ти век действително е можело един четиригодишен период да не е бил изпълнен със събития, коренно променящи обществените отношения, но в 21-ви век това не е така. Защо тогава пазим остарели обществени формули, удобни за управляващи, в които не вярваме, но неудобни за нас като граждани?

Изборите са скъпи? Нищо, което пряко засяга доброто функциониране на демокрацията, не може да се нарече скъпо. Скъпо струва недоверието между управляващи и управлявани. Погледнете социологическите проучвания и ще видите, освен, че доверието в Пармалента е минимално, на всичкото отгоре през последните десет години то е спаднало доста. (повече по темата тук: http://politiki.bg/?cy=135&lang=1&a0i=223273&a0m=readInternal&a0p_id=463)

На втората година след последните парламентарни избори – през септември 2011 г. – нивото на доверие стига рекордно ниски нива – само 5% от българите припознават собственото си Народно събрание. Ако някой има смелостта изобщо да взима решения при такова отношение на народа си, тогава той в никой случай не може да твърди, че управлява представлявайки гражданите, понеже той реално управлява въпреки тях. Ето защо очевидно се налага да преразгледаме цялата система, по която избираме депутатите си, защото в момента тя явно не постига основната си цел – да бъде представителна.

-         Как така се случва, че знаем кой е Цеко, но не и каква е била причината и конткестът, в който хора като Цеко са се формирали? Ето един емблематичен пример: БТК. Компанията през 2003 г. печелеше по 250 милиона лева на година и понеже беше държавна – тези пари отиваха в държавата. Беше продадена на новосформирана офшорна компания за 280 милиона евро.  Същата компания бързо след това препродава БТК през борсата за цена от около 1.1 милиард евро. Ето как поне 820 милиона евро пропуснаха да влезнат в държавния бюджет и реално създадоха няколко Цековци. И това не е идея, а конкретика. Защо не протестирахме, когато този милиард и половина лева подмина държавния бюджет и отиде в съмнителни частни ръце? Ето, че знаем кой е Цеко, но не разпознаваме механизмите, по които се създава възможност хора като Цеко да започнат да налагат интересите си против волята на всички нас – гражданите. Естествено, Цековци биха могли да са собственици и на медия, нали? Наистина ли искаме да излекуваме само симптомите или е по-важно да се справим с истинската причина за болестта на нашето общество?

-         В западните икономики вече се говори сериозно за мерки срещу най-богатите членове на обществото, които с алчността си предизвикаха криза в целия свят. В България през това време медиите обширно обговориха няколко случая на брутално насилие над кучета. Хората излязоха на улицата и поискаха криминализирането на насилието над животни. А криминализирането на алчността?

Оказва се, че от един праг нагоре, личното богатството престава да създава икономическо благосъстояние за другите, корумпира умове и почва да руши икономики. Готови ли сме да започнем разговор по въпроса къде е този праг, и какви трябва да са мерките срещу изключително богатите членове на едно общество, за да не могат те да вредят в мащабите, които виждаме сега?

Тук не става дума за комунизъм. Въпросът ми идва вследствие на десетгодишен опит в икономическата журналистика, част от които за Reuters и BusinessWeek.

-         Като говорим за общество, което си знае интереса, няма как да пропуснем темата за начетеността и образованоста на населението. Защо образователната ни система не ни подготвя да сме добри граждани? Учим формули на всякакви химически съединения и какви почви има в Африка, но предмет икономика и финанси в общообразователните училища няма. Когато депутатите гласуват новия бюджет – колко от нас могат да разчетат правилно числата в него? Когато правителството ни говори за икономически мерки – колко от нас могат да вземат информирано становище по въпроса? Защо не протестираме например против това, че образователната ни система възнаграждава заучавнето на факти, но не насърчава любопитството и любознателната, съмняваща се мисъл?

Сега медиите почват лека-полека да обсъждат какво ще се случи на следващите парламентарни избори, след около година. Интересно е обаче какви ще са управниците на България след 20 години – при нивото на сегашното ни образование. (Според изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Фондацията "Фридрих Науман" през 2009 г. българските ученици като цяло са били на последно място по всички показатели за образованост сред страните в ЕС. Като се вземе сравнително високото ниво от 20 години по-рано, към 2009 г. страната ни е отбелязала най-големият срив в света по отношение на качеството на образованоието си).

-         Възможно е образоваността да има връзка и с качеството на идеите, които едно общество генерира. Във всеки случай движението Occupy Wall Street в България (чиято принципна теза е, че иска тотална промяна на системата) успя да произведе само две конкретни идеи: едната беше – да се съпротивляваме на шистовия газ, а другата – да искаме пряка демокрация. Като гражданин на Републиката, чувствам, че личната ми свобода действително е била ограничена, когато по изключително важни въпроси управниците не са се допитвали до мен.  Последните референдуми в България са проведени през 1946 г. и 1971 г. Как обаче ще гарантираме правилното функциониране на една пряка демокрация сред 7 милиона остава въпрос, на който от Occupy Bulgaria засега нямат отговор. Моето чудене е: само до шистовия газ и пряката демокрация ли стигнаха дръзките ни идеи за едно по-справедливо общество?  И какво ни пречи да дадем воля на въображението си, за да разчупим собствените си occupied minds? Аз вярвам в креативната сила на българските умове, но също виждам и колко комплексирани са станали те. От много години насам ние налагаме модели за функционирането на икономиката и държавата ни, които някой друг е измислил някъде другаде, при различни обстоятелства и в (съвършено) различен контекст. Не сме създали никакъв нов подход, който да е добър специално за тук, за нас, за сега и за нашето бъдеще. Като че ли и днес някой друг трябва да измисли вместо нас каква да е промяната. Тази вътрешна автоцензура на идеи ми се струва едно от най-страшните неща, които може да сполети едно общество. Да, страх ме е за горите: но повече ме е страх за хората.

-         Като говоря за хората имам и нещо конкретно предвид: тридесет града в България нарушават европейските норми за нивото на фини прахови частици, поради което можем да кажем, че 57% от българите дишат вероятно най-мръсния въздух в Европа. Това директно влияе върху здравето ни, докато влиянието на отсечените гори върху хората би се усетило опосредствено след много години. (Впрочем според Национални доклад за състоянието и опазването на околната среда между 2000 г. и 2010 г. общата горска площ се е увеличила от 3.914 млн. хектара на 4.138 млн. хектара – sic!). Здравето на българите обаче е било директно застрашено и преди промените в закона за горите. Продължавам: цели 22% от населението ни живеят с високи нива на азотни оксиди в атмосферата, 59% от столичани са изложени на наддопустимия дневен шум и 72% от жителите на града спят в по-шумна от нормалната среда нощем. Подобно е положението в Пловдив. Общо за страната 99.78% от детските, лечебните и учебните заведения са изложени на наднормен шум. И тук не става въпрос само за дискомфорт. Постоянните високи нива на шум предизвикват редица болести. Нека повторя: детски и учебни заведения. Колко точно буден гражданин и добър родител съм, ако се случи така, че протестирам против възможността една гора да бъде отсечена, а не правя нищо, за да предпазя детето си от рак, респираторни заболявания и трайни психофизически травми?

Нещо друго: след 2013 г., ако не нормализираме ситуацията с фините прахови частици, ще плащаме глоби на Брюксел от 120 милиона евро годишно – и естествено, това ще са нашите данъци. Защо не сме задействали механизъм, по който управляващите да са отговорни за подобни глоби, а също и за пропуснатите ползи от неусвоените милиарди по всички европейски програми? Ако съм сервитьор и счупя чинии, докато сервирам, работодателят ми ще иска да възстановя щетата от заплатата си. Ако съм сервитьор и дойдат изключително богати клиенти, а аз не ги обслужа въобще – ще бъда уволнен. От кого обаче искаме ние пропуснатите и загубените милиарди? И коя е тази справедлива държава, която не желае да потърси отговорност за неправомерни действия или бездействия?  И още за екологията: като цяло България е на последно място по енергийна ефективност в ЕС. За да произведем едно евро продукт, ние харчим най-много енергия и ресурси от всички 27 страни. Това е много, много неприятно за горите и ужасно скъпо за нас. Но защо не протестираме за повече мерки в тази насока? И дали е отново защото енергийната ефективност не се вижда с просто око, както Витоша?

---

Нека гражданите не ме разбират погрешно: аз не обвинявам гражданите. Ние, не само българите, просто живеем в концептуално остарели държавни структури, в които правителствата и депутатите ни имат възможност да ни дадат толкова многобройни и чести поводи за недоволство, че, ако трябва да ги разрешим с протести, ще ни се наложи да сме всеки ден на улицата в продължение на много години. Това, за съжаление, е практически невъзможно.

Освен това се получава така, че, дори когато излизаме навън, то не е по рационално най-верните причини, а често сме поведени от временен социо-емоционален импулс. Когато „победим” и се приберем по домовете си, ще настане период на вътрешно доволство – понеже нали сме си изпълнили добре обществения дълг. Но преди да се опомним и разберем какво е станало, управляващите ще са приели поне три други, още по-потресаващи текста – в други области.

Приказката за онази ламя, на която, като й отрежеш една огнедишаща глава, порастват три други, е по-истинска, отколкото може би си мислим.

Затова моята молба е:

скъпи, умни, красиви, ентусиазирани, дейни хора –

нека всички помислим добре и започнем разговор за това как да направим обществото си по-справедливо, нека ние кажем от какъв нов обществен договор имаме нужда, защото по начина, по който действаме сега, истинската промяна изглежда предварително обречена на провал.

Тази статия включва само част от кардиналните проблеми на обществото ни, които ме притесняват – не исках да се разпростирам повече, защото в ерата на кратките съобщения, дългото четене винаги може да остане за друг път.

Нямам претенции за изчерпателност, но се надявам написаното да е повод за диалог.

Защото истината се ражда в диалога.

 

 

 

Александър Мануилов

 

 

manuiloff.com        Александър Мануилов, 2012 г.; за лично ползване        Alexander Manuiloff, 2012; not for commercial use

 

 

- - -

 

Уважаеми читатели, авторът публикува журналистическите си материали, както и литературните си произведения безплатно за Вас в интернет.

С причините за това решение можете да се запознаете в „Манифесто-то”.

Този сайт се издържа изцяло от дарения. Ако желаете да изразите подкрепата си, моля посетете страницата „Дарениятук.

 

- - -


Име:
Електронна поща:
Уеб сайт:
Коментар:
Колко символа виждате?
Това е филтър срещу нежелани съобщения.
        
Брой символи:  Брой коментари: 13
Замислен
web:
25.06.2012
09:44:00
Браво!Мислене в правилна посока!Спомням си преди години - в медиите пуснаха новина за гей-парада и докато Расате бе прибран пред камерите и фотоапаратите на всички възможни медии - във въпросните медии между другото минаха и новините за повишаване цената на тока и парното.Никой не рева срещу тях.Просто ми се струва че от време на време пускат някоя изключителна несправедливост в новините а през това време докато минава шума правят други далавери.Време е да се намерят корените на проблема и да се извадят, за да не се налага постоянно да подрязваме листата за да не заплашват реколтата.
Отговор
Жоро Пенчев
web:
26.06.2012
16:20:00
Много много добра статия с много конкретика. За пръв път от всички недоволни от тесния тематичен обхват на протеста, някой ми прави впечатление на добре анализиращ, хладнокръвен и алгоритмичен подход, а не просто на емоционалното \"защо не протестирате и за Х,Y,Z\". Ето твоите въпроси са въпроси, с които без съмнение мнозинството от онези 4-5 хиляди души на Орлов бихме се съгласили. Но как предлагаш да стане обсъждане и дискусия сериозно по този въпрос, без да изпадне в хаос?
Отговор
Ал. Мануилов
web:
27.06.2012
12:02:00
Благодаря за думите. Предполагам, че най-добрият вариант за обсъждането е да стане във писмена форма - всеки накратко да предложи промени, които ще доведат до по-добро функциониране на ситемата и съвсем накратко да посочи с кои например от тези, които предлагам, е съгласен, несъгласен - или има нещо да доуточни и видоизмени. Ако достатъчно хора си дадат труда да напишат по страница-две - аз мога да поема отговорността да резюмирам предложенията и да ги систематизирам в прегледен списък - тогава това лесно може да приеме форма на искане за промени. Дано хората си дадат сметка, че от тяхната мисъл и идеи има нужда. Обсъждането може да стане и тук - като коментари под статията или на адреса ми: alexander@manuiloff.com
Заповядайте - тази статия не е написана, за да й казват \"браво!\" а за да има практическа полза от всички нас тук и сега! ще очаквам писмата Ви.
Отговор
Здравко
web:
23.08.2012
23:58:00
Ето нещо конкретно ... един обикновен френски учител дава отговорите и решението на цялото сложно уравнение, по един прост и елегантен начин (както може би само французите могат), връщайки се към корените на истинската демокрацията в Древна Елада:http://www.youtube.com/watch?v=oN5tdMSXWV8 Френски, Английски, има го и преведно на Български. Твърдо съм убеден, че това е верният път за постигане на промяна не само в България, а и по целия свят ! ?ма и уеб сайт - http://www.le-message.org/ ... ирония или не, след повече от 220 години промяната идва отново от Франция ...P.S. Ето как се убива ламята, г-н Мануилов ... а за ламята сме си виновни само ние и никой друг ...
Отговор
Роско
web:
24.08.2012
01:30:00
Човече, дълбок поклон! Това, което си писал, е повече от изстрел в десятката. Лошото е, че такива като теб , "системата" за която пишеш, не ги обича и бързо ги изхвърля. Аз поне обещавам 3 дни подред да ти поствам във фейса тази статия. ?мам и умни приятели, дано се пръсне "заразата"!
Отговор
Rebel
web:
25.08.2012
05:28:00
http://www.saprotiva.com/podzemnite-bogatstva-na-balgariya-upravlenie-ili-grabezh/
Отговор
Цветелин
web: www.facebook.com/cvetelin.stankov
28.08.2012
03:15:00
Здравейте г-н Мануилов, материалът ви много ми хареса и споделям почти всичко написано от вас. С удоволствие ще се включа в дискусията, като за начало изложа някои идеи за промяна на избирателната система и работата на народното събрание. Много ще се радвам ако се понравят и на други мислещи хора и се получи смислена и полезна дискусия по тях. А ето и част от тях.
Според мен, обществото ни не е узряло и готово още, за тотална смяна на системата и за пряка демокрация. Това ще бъде дълъг процес, от порядъка на няколко поколемия и трябва да стане най-малко в 2/3 от света, неможе да сменим системата само тук, защото това моментално би ни превърнало в изолирана държава, което на този етап само би влошило и без това лошото ни положение. Нещата трябва да станат бавно и постепенно и първото, което би трябвало да направим е да модернизираме и подобрим съществуващата система така, че тя да работи повече в наша(на хората) полза, както би следвало да бъде. ?мам няколко идеи, те са полу-абстрактни и същевременно полу-конкретни и ще ги изложа в по-долните редове. Казвам полу-абстрактни, защото не съм експерт и специалист в политиката, законодаделната власт, и икономиката, но имам някои свои виждания, които ще споделя, ако се харесат може да се дискутира по тях да се предложат подобрения и тн.
Първото което смятам, че трябва да бъде направено е да се промени закона за изборите. Аз виждам бъдещият ни променен парламент в състав от 200 души, освен това бариерата която в момента е 4-5 % незнам с точност колко е за влизане в парламента, трябва да стане 0,5 % (което де факто е 1 депутатско място). Гледайки резултатите от последните няколко парламентарни вота направих една проста аритметика, че около 20% от партийте са които са гласували хора не влизат в парламента и техните гласове отиват за други партий, които те въобще може да не одобряват, като най облагодетелствани са партиите получили по-големите проценти от вота на хората. Според новата промяна както я виждам аз, който изкара 0.5% -тоест 1 депутатско място влиза в парламента и хората гласували за него са парламентарно представени, гласовете на тези гласували за партии(или личности, защото аз съм по-скоро за мажоритарен вот), които не прескочат 0.5% -товата бариера, да се разпределят ПО РАВНО между останалите партии(заедно с „вота” на негласувалите). Каква ще е разликата и с какво тази промяна би била по-добра от съществуващата, се питат някои, може би? Ами първо много повече избиратели ще бъдат парламентарно представени и хората много по-лесно ще могат да вкарат личност която е достатъчно популярна сред тях и имат доверие в нея, която не принадлежи към големите „играчи” в парламента. Например граждански инициативи и движения като „Съпротива” които са достатъчно популярни, че да получат(ако участват разбира се на избори) едно или няколко депутатски места, хора като Светльо Витков, когото аз мн харесвам и то не само като музикант, който милее за страната си и е готов да посвети живота си на нея, той също има огромен шанс да влезе в парламента и то дори не сам, при предложената от мен промяна. Представете си какъв ще бъде парламента след едни такива избори, след като дори една оносително малка част от хората знаят, че лесно могат да вкарат в парламента някоя личност на която вярват и се е доказала пред тях , да ги представлява, стига да регистрират т. Нар. „партия” в съда и да се явят на изборите с тази регистрация. Това ще доведе до участието на много повече партиии на изборите, ще се регистрират много нови „малки” играчи, което неминуемо ще повиши избирателната активност и което е най-хубавото ще отнеме от потенциалния вот на „големите” и ще разбие статуквото на пух и прах. А представете си този пъстър и многообразен, определено много по-демократичен парламент, в който има над 15 арламентарно представени партии, като тази с най-голям процент е най-много 20, а? - как ви се струва. Как ще се състави правителство??? Ами първия път сигурно ще е трудно и бавно, имайки предвид нашия балкански нрав, но постепенно нещата ще си дойдат на мястото, хубавото е, че вече всеки ще трябва да се съобразява със всеки в народното събрание, правителствата ще са широко-коалиционни, което автоматично предполага по-прозрачната(и по-отговорната) им работа, както и на парламента. Друго нещо, когато се инициира вот на недоверие към правителство, предлагам той да бъде гласуван от народа, а не от народните представители. Освен това веднага да влезе в сила закон, който да задължи депутатите да присъстват в пълен „комплект” при гласуване на закон и закон който е гласуван с повече от 40% „въздържал се”, не се приема а се връща за ново гласуване, така до 3 пъти и ако на 3-тия не се приеме, опцията въздържал се отпада и остават само „за и „против”. Също така да се направи специализиран телевизионен канал, който да предава цялата работа на парламента и всички граждани, да имат възможност да следят работата им, не само един мижав парламентарен контрол веднъж в седмицата. Всички проекто-закони внесени за гласуване, задължително да се публикуват в Държавен вестник, 10 дни преди да се гласуват, за да могат гражданите да се запознаят подробно с тях. ?мам още много идеи, за промяна във управлението на страната, за промени в образователната система, в икономиката и т.н., но нека първо обсъдим тези и по нататък, ще изложа и други.

Отговор
Ал. Мануилов
web:
28.08.2012
12:38:00
Цветелин, мислите Ви са в много правилна посока, според мен. Важното е повече хора да бъдат представени в Парламента и всички те да знаят кой точно ги представлява, а не да се разсъждава това няма ли да пречи на взимане на решения. Първо е представителността, после са решенията. Защото кой може да иска лесно взети решения, които обаче не са представителни?
Другата линия, която виждам при Вас също - да се подлагат депутатите на контрол, да не се чувстват над закона и морала. Това също е важно и иска въвеждането на много механизми.
Една трета линия, която отново е много важна по мое мнение е, че избирателните райони трябва да са с еднакъв брой избиратели - не може в София да трябват девет пъти повече хора, за да изберат депутат, отколкото в Ямбол. Това определено дава превес на едни гласоподаватели над други, както и на едни партии над други.
Във всеки случай цялата тази промяна трябва да дойде от хората, защото сегашните "народни представители" няма сами да се откажат от безконтролното положение, в което се намират.
А за това, че не ни е нужен Парламент с толкова много депутати, като сега - съм напълно съгласен с Вас.
Поздрави
Отговор
leneto
web:
29.08.2012
10:47:00
Поздравления за статията!
В добавка искам само да споделя едно мое наблюдение, свързано с Парламента и изработването на законите: в най-развитите държави, Парламента(депутатите) НЕ ?ЗРАБОТВАТ законите, а само ги приема или отхвърля. Самите закони/предложения, се изработват от професори по право и тесни професионалисти.
Точно по този повод, един юрист от ?талия ми каза преди време:\"В нашия Парламент е Чичолина. Как си представяш тя да нашише закон?\"... Тогава, като се замислих какви лица пребивават в БГ Парламента и пряко влияят върху изработването на законите, ми стана лошо...
Отговор
Цветелин
web: www.facebook.com/cvetelin.stankov
29.08.2012
11:46:00
Благодаря Ви г-н Мануилов, вашето признание е голяма чест за мен. Така, в предния си коментар споделих няколко идеи около изборната система, и няколко механизма за по-демократично и прозрачно управление, а сега искам да изложа накратко някои свои виждания около икономическата политика на страната.Значи, за мен е абсолютно недопустимо държавният бюджет да се формира предимно от данъци, акцизи и всякакви други видове налози, а същевременно природните ресурси на страната да се добиват и продават от частни(не български) компаний, които реализират огромни печалби, а те заминават извън граница. Страната ни хич не е бедна на природни ресурси, имайки предвид малката и територия и умишлено се опитват да ни убедят, че това не е така. България разполага със много и различни видове ценни руди, въглища, минерали, тежки метали, уран, злато дори и нефт и газ (наскоро чух, похвалиха се че открили голямо нефтено находище в нашите акватории в Черно море близо до границата с Румъния, познайте окаже ли се рентабилно кой ще го експлоатира и ще спечели милиарди от него!? Със сигурност няма да е държавата, както става и със златото ни и със всичко ценно на наша територия. Значи 1-вото и основното правило в икономическата ни политика трябва да бъде - всички природни ресурси трябва да бъдат експлоатирани от държавни фирми или в най-лошия случай и само ако е крайно необходимо от смесени държавно-частни компании в които делът на държавата, трябва да бъде не по малко от 50% (оправдания като, нямало пари и ноу-хау за да се започне експлоатация от държавата и за това се продават на търгове за жълти стотинки на чужди компании, не трябва да минават). 2-рото основно правило производството на електроенергия и електропреносната мрежа 100% държавни. БДЖ и ЖП�?С също 100% държавни, това че работели от години на загуба е огромна глупост или лъжа, а ако е наистина така, значи проблемът е в мениджмънта и управлението на съответните дружества, защото не може в условия на постоянно покачващи се цени на горивата където ЖП транспорта е най-евтин, БДЖ да е губещо предприятие. 3-то абсолютно наложително е да се отворим икономически към Русия и бившите съветски републики, това е един огромен пазар от който ние трябва задължително да се възползваме, защото те са много, платежоспособни са и изискванията към продукцията не са като европейските и са изпълними от много от нашите фирми-производители и за да са конкурентни като цена нашите продукти на техния пазар управляващите трябва да положат максимални усилия за възобновяване на икономическото ни сътрудничество с Русия и страните от ОНД, изградим ли добри и коректни взаимоизгодни бизнес отношения, и ние ще получаваме суровини (нефт, газ и др) на преференциални цени като Беларус, Украйна и останалите партньори на Русия. Освен това с Русия и рускоговорящите страни можем много по-лесно да установим обмен на кадри, защото почти няма езикова бариера между нас, а в момента ние имаме належаща нужда от квалифицирани кадри. 4-то абсолутно задължително е да се елиминират всички излишни посредници между производителите и крайните клиенти, като това особено важи за енергийните ресурси. Така засега спирам до тук понеже нямам повече време в момента, но ще продължа поста си вьзможно най-скоро. Поздрави Цветелин.
Отговор
Ал. Мануилов
web:
29.08.2012
12:39:00
към - leneto:

Много наблюдатели, пък и граждани в така наречените "развити" страни вече съжаляват, че Парламентите им не са законотворци - понеже това именно е основното призвание на едно Народно събрание. Фактът, че в тях няма достатъчно хора, които могат да творят закони, е печален и насочва към нужда от промяна в правилата. Много хора вече твърдят, че законите вече са станали неразбираеми за обикновения човек - именно защото се създават в кабинетите на университетски преподаватели. ? това даже е добрия вариант, защото законопроекти могат да се внасят от правителството, което вече е сериозен конфликт. ?зпълнителната власт би следвало само да може да изпълнява, не да определя правилата. Най-важното: законите би трябвало лесно и просто да излагат правилата и е редно да се приемат само след възможно най-широко допитване до хората - всъщност хората са, които трябва да определят сами законите си, а не някой друг. Подобна е и тезата на Етиен Шуар, за когото малко по-горе в един друг коментар стана въпрос.

- към Цветелин:
?кономическите програми на правителствата са нещо отделно от темата, която обсъждаме тук. Ако намерим начин да избираме представители и министри, които истински да са заинтересовани от общественото благо - икономоческата им политика тогава, като естествено следствие, със сигурност ще бъде по-добра от сегашната.

Поздрави отново
Отговор
atm959
web: www.facebook.com/osmps
29.08.2012
13:05:00
По повод материала на г-н Мануилов предлагам на вниманието Ви една гражданска инициатива, която дискутира точно такива въпроси.Ако имате желание може да се включите. http://www.facebook.com/osmps\\r\\n
Отговор
АЗ
web:
30.08.2012
22:18:00
Наистина думи на място и с много конкретни и проверими примери, което е страхотно. Няма да казвам "Браво", защото наистина не това е смисълът на написаното.

В някои от въпросите ти се крият и директни отговори за стъпки: "Психотестове за шофьори – а за депутати и министри?". За един конкретен наш настоящ министър имам мнението на професионален психолог, че дори по погледа му се познава, че нещата с него не са наред. Защо не се въведат такива тестове? Само дето изпитващите не трябва да са от БГ!

"Защо е възможно закон като този за горите изобщо да бъде приет? Как става така, че нашето Народно събрание, съсоящо се от 240 депутати, приема закон само със 75 гласували „за”?" - ?ма ли процедури за сезиране на Еврокомисии? Тук обаче си мисля, ако те налагат глоби на държавата, които после плащаме от нашите данъци, то до колко системата е правилна? ?сторията познава примери на смяна на системата или конкретната власт принудително от вън, но пък тогава къде е нашият избор?

?ска ми се да имаше повече такива материали, които да дават проверяема информация и да задават провокиращи въпроси.

Продължавайте добрата работа! Още статии! По-кратки и да са актуални! Т.е. при нови събитя нова статия! ? повече публичност!
Отговор

 

Абонирайте се
Manifesto

Започнах този сайт, за да дам възможност произведенията ми да стигнат до публиката си, без на мен да се налага да върша неща, които са ми непривични.

Какво имам предвид?
Дарения

Като наблюдавах промените в света през 2011 г. стигнах до убеждението, че познанието и идеите трябва да имат възможност да циркулират свободно, дори да са малки, незначителни и носещи своите недостатъци.

Какво имам предвид?