Александър Мануилов

Страница на Александър Мануилов за статии, обществени анализи и публикации на проза, разкази, поезия, сценарии за късометражно кино, пиеси и драматургични произведения. За безплатно четене.

BG EN

Александър Мануилов

Новогодишни поздравления в числа

статия, 1 януари 2013 г.

Скъпи читатели,

Александър Мануилов и малкият екип на сайта manuiloff.com Ви благодарят за вниманието през 2012 г. Дано през новата година всички успеем – с мисли, думи и действия – да продължим да вървим по пътя към своето по-добро „аз”, към по-задружни семейства и по-справедливи общности и общества. Дано критериите ни за качество никога не ни изневеряват и нека ги поддържаме, закаляваме и подобряваме, за да не бъдем застрашени никога от масова хипноза или други подобни опасности.

Сайтът manuiloff.com като идея вече е на точно една година, въпреки че за читателите стана достъпен на 20-ти март 2012 г. Едва ли бихме могли да Ви изкажем благодарностите, които заслужавате, но пък можем да Ви предоставим малко информация отвътре.

За деветте месеца във виртуалното пространство читателската аудитория на manuiloff.com надвиши 4,000 човека (според Awstats на системата CPanel). От Statcounter твърдят, че читателите са били почти 6,000, но това число включва посещенията на претърсващите роботи на Google и Facebook, така че вероятно по-малката цифра е по-близо до истината.  

 

Докладван период

Година 2012

Уникални посетители

Страници

4,006

63,066

Traffic not viewed *

24,052

 

Изумителното число от 63,066 отворени страници показва, че посетителите действително са чели произведенията, а не са се запознавали само със структурата на сайта.

Нека кажем, че за 1 отворена страница действително се брои както началният интерфейс, така и главното меню, кратката автобиографична бележка за автора, а също например и страницата с дарения – така че не всички от тези 60 хиляди са били прочитания на произведения.

От друга страна, понеже качените в сайта творби са на pdf-файлове, всеки изтеглен файл се брои само за една отворена страница, независимо колко дълъг е самият той.

Както и да се погледне – за девет месеца 4,000 реални читатели на художествена литература, влизали по няколко пъти, прочели всеки средно по 12-15 произведения за този период, са много повече, отколкото някой от екипа на сайта си е представял, когато създавахме платформата. Според Националния статистически институт средният тираж на книги в раздел художествена литература в България е 600 бройки на заглавие.

Другото изненадващо развитие беше популярността извън България. Manuiloff.com наистина има английска версия, но преведените неща са все още малко на брой и основното съдържание е на български език. Независимо от това, интересуващи се е имало от всички 6 континента, от общо 65 държави в света. Ето първите 25.

 

 

Държави

Страници

1

Belgium

be

20,994

2

Bulgaria

bg

20,544

3

European country

eu

15,382

4

United States

us

1,760

5

Luxembourg

lu

1,457

6

Ukraine

ua

763

7

Germany

de

406

8

Netherlands

nl

237

9

Romania

ro

195

10

Russian Federation

ru

158

11

France

fr

135

12

Great Britain

gb

118

13

Moldova

md

80

14

China

cn

74

15

Czech Republic

cz

67

16

Sweden

se

57

17

Greece

gr

52

18

Poland

pl

52

19

Spain

es

48

20

Japan

jp

43

21

Italy

it

38

22

Turkey

tr

35

23

Denmark

dk

34

24

Canada

ca

25

25

Lithuania

lt

25

 

Други

287

Отново неочакваната страна на цифрите е, че всъщност сайтът е бил повече четен извън България, отколкото в Родината си. От 63,000 отворени страници само една трета са били прочетени на компютри, електронни устройства или телефони с доставчици на интернет от България. Най-голям интерес е имало от Белгия и други (неидентифицирани) страни от Европейския съюз, с изненадващо висока читателска активност от Люксембург, където са разположени много от европейските институции.

От гледна точка на това какво е четено, изненадите отново са налице. Въпреки че поезията изглежда най-лесна за възприемане онлайн, поради малкия си обем и обозримост, поетичните късове не доминират сред най-четените материали. В Топ 10 са разпределени по равно както драматургични произведения, така и статии, разкази, поезия, а сред тях е дори и научната разработка Language Ideas – която пък е меко казано трудносмилаем концепт. От литературните текстове първо място по брой четения държат един сценарий и една пиеса, което е изключително интересно постижение, тъй като в България общо взето сценарии и пиеси се четат най-малко в сравнение с другите литературни жанрове - по преценки на експерти в книгоиздаването. Сред 20-те най-четени материала на сайта намира място и либрето за танцов спектакъл, което отново е рядък и категорично непопулярен жанр в България.

Тези последни данни, показват, че читателите на сайта – освен всичко друго – не са се плашили нито от обема на текстовете, нито от тяхната обективна трудност и специализираност.

Отново читателите на сайта са били онези, които са предложили статията „Свобода или Витоша” на вниманието на Асоциацията на европейските журналисти и след вътрешно гласуване в тази организацията текстът беше удостоен с наградата за най-добро журналистическо постижение в България за юни 2012 г.

Тези изключително ценни, школувани и заинтересовани читатели решиха да подкрепят автора с дарения, които за изминалата година възлязоха на сума по-голяма, отколкото ако той беше решил да издаде сборник с разкази и беше получил хонорар дори от най-богатото възможно издателство в България. Всичко това дава увереност, че от сайта има нужда и че той трябва да продължи съществуването си. Тази година се надяваме да Ви изненадаме приятно с някои новости във възможните творчески отношения читател-писател.

 

Благодарим Ви за категоричната подкрепа, за това, че Ви има, за благосклонността Ви и великодушието да прощавате недостатъците, където ги виждате.

 

Александър Мануилов

и екип на manuiloff.com

 

- - -

 

Уважаеми читатели, авторът публикува журналистическите си материали, както и литературните си произведения безплатно за Вас в интернет.

С причините за това решение можете да се запознаете в „Манифесто-то”.

Този сайт се издържа изцяло от дарения. Ако желаете да изразите подкрепата си, моля посетете страницата „Дарениятук.

 

- - -Напишете коментар

Все още няма въведени коментари.

 

Абонирайте се
Manifesto

Започнах този сайт, за да дам възможност произведенията ми да стигнат до публиката си, без на мен да се налага да върша неща, които са ми непривични.

Какво имам предвид?
Дарения

Като наблюдавах промените в света през 2011 г. стигнах до убеждението, че познанието и идеите трябва да имат възможност да циркулират свободно, дори да са малки, незначителни и носещи своите недостатъци.

Какво имам предвид?